Wspinając się po wzgórzach i dolinach pięknych krajobrazów Sri Lanki, przez mgliste góry porośnięte eukaliptusami, płaskowyże wzbogacone monsunami, królestwa o chwalebnej przeszłości, parne zbocza i łagodne południowe przedmieścia pieszczone morską bryzą, Thurson Teas to kolekcja herbat zbieranych z wysokości od 2000 do 6200 stóp, w regionach Ruhuna, Sabaragamuwa, Kandy, Uva, Dimbula i Nuwara Eliya na wyspie.
Są zróżnicowane pod względem aromatu, smaku i koloru, od słodowego burgunda po ciepły bursztyn i złotego szampana.
Uprawiane na wysokości 6200 stóp nad poziomem morza, te wysoko rosnące herbaty są najbardziej aromatyczne ze wszystkich i zawierają miętowe nuty cyprysów i eukaliptusów rosnących w górach. Liście te wydzielają najlżejsze, najgładsze i najdelikatniejsze kubki.
Uprawiane na wysokości od 4000 do 5500 stóp nad poziomem morza, te wysoko rosnące odmiany są dostępne w szerokiej gamie herbat o pełnym smaku, lekkich i delikatnych. Niektóre z nich zawierają nawet nuty jaśminu i cyprysu.
Uprawiane na wysokości 3500-5000 stóp nad poziomem morza plantacje Uva na wschodnich zboczach Sri Lanki produkują łagodne i gładkie herbaty o wyraźnym aromacie.
Uprawiane na wysokości 2000-4000 stóp nad poziomem morza, plantacje Kandyan w środkowej części kraju, pielęgnowane przez chłodną i suchą pogodę, produkują herbaty, które są pełne i mocne. Po zaparzeniu herbaty te wytwarzają mocny, miedziany trunek.
Uprawiane na wysokości od poziomu morza do około 2500 stóp i pielęgnowane przez najwyższy procent opadów w kraju, te nisko uprawiane herbaty mają złotobrązowy kolor z czerwonawym odcieniem. Nie tak mocna jak herbaty Ruhuna, z nutą karmelu.
Uprawiane na wysokości od poziomu morza do około 2000 stóp na południowych nizinach Sri Lanki, herbaty Ruhuna mają miedzianoczerwony kolor, są mocne, gęste i naturalnie słodkie.
Zrób sobie przerwę, aby się zrelaksować i ożywić przy ciepłej filiżance #thurson tea.