Choć pierwsza uprawa herbaty została zasadzona w Królewskim Ogrodzie Botanicznym w Kandy w 1824 roku, do czasu, gdy Szkot James Taylor rozpoczął uprawę herbaty w swojej posiadłości Loolecondera w 1867 roku, herbata cejlońska nie stała się komercyjna. To, co zaczęło się na działce o powierzchni 19 akrów w jego posiadłości, stało się później jedną z dominujących upraw gotówkowych na Sri Lance.
Obecnie herbata stanowi średnio około 2% PKB Sri Lanki, a wartość jej eksportu wynosi około 1300 mln USD. Herbata jest znaczącym graczem w gospodarce kraju i jako taka, oprócz zarabiania dewiz dla kraju, wspiera również utrzymanie ponad miliona pracowników, zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio. Obecnie Sri Lanka jest czwartym co do wielkości producentem herbaty na świecie.
Znakiem Ceylon Tea jest logo Lwa, które symbolizuje 100% czystej herbaty cejlońskiej pakowanej na Sri Lance.
Marka herbat Thurson z dumą nosi pieczęć Lwa i spełnia standardy jakości określone przez Sri Lanka Tea Board.